Barna Centre

Barna Centre

Festes de Sant Josep Oriol al Barri del Pi

· ¿Cuándo? Del 23 al 26 de marzo de 2023

La festa major del barri del Pi, també coneguda per festa de Sant Josep Oriol, se celebra cada any pels volts del 23 de març a les places i carrers que envolten la basílica de Santa Maria del Pi.

És una festa breu però ben intensa, farcida d’activitats de cultura popular, diverses i per a totes les edats. Molts actes són protagonitzats pels Gegants del Pi, uns dels més antics de Catalunya: la primera referència d’en Mustafà i l’Elisenda data del 1601, i la de l’Oriol i la Laia, del 1780.

Durant tres dies s’escenifiquen la llegenda del sant i els atracaments del bandoler català Perot Rocaguinarda, que havia estat veí del barri i hi va deixar empremta. Entre més activitats, es destaquen la cercavila nocturna dels Gegants i Gegantons del Pi i la cercavila dels Oriols. I especialment la trobada de gegants, capgrossos i bestiari de diumenge, que amb un ball final clou tot un cap de setmana de celebracions.

Motiu

La festa ret homenatge a sant Josep Oriol, que va néixer i viure a la Ciutat Vella la segona meitat del segle XVII. Aquest sant, molt venerat al barri, va destacar-se per la dedicació als malalts i als pobres i també perquè era molt auster, fins al punt que arribà a ser conegut amb el sobrenom de Doctor Pa i Aigua.

Orígens

La festa de Sant Josep Oriol se celebra des del 1995, quan l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i els comerciants i veïns del barri van decidir de recordar la figura del sant amb un conjunt d’actes al voltant de la festivitat.

Nuestros socios

Hotel Rialto ****
Käthe Wohlfahrt
Farggi café
Stradivarius
Temple Bar Irish Pub
Bar del Pi
Granja Dulcinea
Cargando...
x
X